19 feb Gin & Tonic Botanicals

Spice up your drink!

Je bent hier terecht gekomen omdat je graag meer informatie wilt over de gedroogde specerijen die je bij ons hebt gezien of gekregen. De kans is groot dat onze kennismaking tijdens Weddingday Sensation is geweest. Vergeet niet om een foto te posten en ons te taggen wanneer je een drankje hebt gemaakt met je nieuwe skills!

Wat kunnen we nu gaan doen met dit potje kruiden?- Doorgaans heb je van verse kruiden twee keer zoveel nodig als van gedroogde kruiden voor een even sterke smaak. De smaakkwaliteit van een vers kruid of specerij is dan ook niet te vergelijken met de gedroogde variant. Wij noemen ze ‘botanicals’. Voor het garneren van bijvoorbeeld je Gin & Tonic kan je naast het schijfje citrusvrucht naar keuze goed gebruik maken van gedroogde botanicals.

Hierin lijken alle combinaties mogelijk. Het is maar net naar welke combinatie je op zoek bent. Laat echter nooit de toevoeging de boventoon voeren in je creatie. De smaakstrelende ingrediënten mogen slechts een aanvullende of afrondende functie hebben. Hoewel het geen echte regel is, adviseren wij om niet meer dan 3 verschillende toevoegingen te doen per mix. Liever nog 2 of 1.

Etherische Oliën

Kruiden en specerijen danken hun reuk- en smaakeigenschappen aan de etherische oliën die hierin van nature aanwezig zijn. Deze oliën zijn zeer vluchtig. Kruiden en specerijen worden om die reden zorgvuldig gemalen. Verhitting mag hierbij vooral niet optreden. De oliën zouden dan vervliegen.

De geur en smaak van kruiden en specerijen wordt (net als bij wijndruiven) sterk beïnvloed door de grond waarop het kruid of specerij groeit en door de klimatologische omstandigheden. Vandaar dat bijvoorbeeld Muntok peper anders smaakt dan Sarawak peper en Braziliaanse peper weer een totaal andere reuk en smaak heeft.

Gin

In elke Gin vind je de smaak van het hoofdbestanddeel Jeneverbes terug. Alle andere kruiden en specerijen staan in dienst van deze bes. Vaak wordt daar nog een citruscomponent aan toegevoegd. De eigen identiteit van de Gin wordt vervolgens bereikt door hieraan botanicals toe te voegen. Daar waar voorheen vooral de ‘London Dry Gins’ bekend waren, is nu de range explosief uitgebreid met de vele ‘New Western Gins’. Een beweging die de laatste 8 tot 10 jaar stevig in opkomst is geweest. Gins gemaakt door partijen die hun eigen verhaal en eigen karakter met aantrekkelijke marketing bij de slijterijbedrijven laten uitstallen. Wasabi, Yuzu, Zoethout, Selderij of Gunpowder Thee… De variaties zijn oneindig. Wat jij als goede Gin ervaart is geheel aan jouw smaak. Experimenteer met de elementen.

Hier lees je meer over Gin&Tonic

Tonic

Zorg er vooral voor dat de Tonic die je gebruikt een Tonic is die je normaal geen frisdrank noemt. Tonic als frisdrank is te zoet en bevat dus teveel suiker om de droge Gin in zijn waarde te behouden. Je wilt hier absoluut een droge Tonicwater bij combineren. Mixers Fevertree, Fentimans en Thomas Henry zijn heel goed verkrijgbaar tegenwoordig. Dat zijn wel de merken waarnaar je wilt kijken.

Botanicals

In onze favorietenmix tref je de volgende botanicals aan. Hieronder een korte omschrijving. De Picolier van kwaliteitsleverancier Verstegen Spices & Sauces, Peter Dumont, helpt ons hiermee op weg.

Kruidnagelen zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom. Ze hebben een pittige, enigszins zoete en sterk aromatische smaak.

Jeneverbessen zijn eigenlijk geen bessen maar gerijpte katjes, die blauw violet van kleur zijn en een pittig bitterzoete smaak en geur hebben. Jeneverbessen zorgen voor een ‘brandend’ gevoel in de mond.

Kardemom is lichtbruin van kleur met zwarte stipjes. Het product heeft een sterke karakteristieke smaak. Kardemom behoudt zijn smaak en geur langer heel dan gemalen.
Kardemom is afkomstig uit India, Ceylon en Maleisië.

Steranijs
Anijszaadjes hebben een warme, zoethoutachtige smaak. De smaak en geur hebben iets weg van drop. Afhankelijk van de herkomst varieert de bitterheid.
Anijs is één van de oudste specerijen in de wereld. Op dit moment komt de beste kwaliteit uit Egypte en Spanje (daar komt die van ons dan ook vandaan). De kwaliteit wordt bepaald door het percentage olie dat de zaadjes bevatten, de lichtbruine kleur en de pittige, scherpe smaak. Ook anijs behoudt zijn smaak en geur langer als zaadje dan als gemalen poeder.

Roze Bessen
Ze worden gebruikt in 4 seizoenenpeper. Deze roze besjes worden geoogst en vervolgens in de zon gedroogd. Ze behouden hun mooie roze kleur en de smaak is mild-zoet. Het geeft niet alleen een lekkere smaak aan je gerechten, maar ook een aantrekkelijke kleur. De bessen gebruik je heel en zou je eigenlijk niet moeten malen.

Rozenknopjes
De heerlijke zachte geur en smaak van rozenknopjes worden graag gebruikt in de Oosterse keukens. Je kan er ook gewoon thee van trekken. Laat dan de knopjes niet langer dan 3 minuten trekken. Het wordt al snel bitter en te sterk. De smaak wordt ook wel omschreven als rond en sensueel. Is er iemand die daar bezwaar tegen heeft?

Geen reactie's

Geef een reactie