14 feb 10 Cocktails voor Valentijn

Valentijn is een dag in het jaar die door velen bewust wordt genegeerd, of juist een waarvoor alle registers open worden getrokken. Er zit nauwelijks wat tussen. Daar waar het ooit een dag in het jaar was dat je je interesse anoniem kenbaar kon maken als stille aanbidder, kan nu door iedereen de liefde uitgebreid worden bekroond. Met een beetje pech, of geluk. Maar net aan welke kant je staat wordt er van je verwacht dat je met een verrassing op de proppen komt!

In veel gevallen komt er een flesje Champagne aan te pas. Bij feest horen nu eenmaal bubbels. Als jij nu zo’n gelukkige bent, maak dan gebruik van de gelegenheid en probeer een van onderstaande Champagne Cocktails uit met je Valentijn/gezelschap. Dat kan het moment weer net even een extra sfeerimpuls geven. Bubbels met extra aandacht… Uiteraard kan je met Sekt, Cava of Prosecco dezelfde methode aanhouden.

Ik heb recepten uitgezocht die niet TE uitdagend zijn. Het uitgangspunt is dat je het moet kunnen bereiden met de inkopen van de supermarkt en de slijter.

Haal je meest elegante Champagneflutes tevoorschijn en laat onder in de comments weten welke JOUW recept is geworden!

1: Flirtini

Ingrediënten

2 duimgrote stukken verse ananas
1/2 ounce Cointreau
1/2 ounce vodka
1 ounce Ananassap
3 ounces Champagne
Maraschinokers

Bereiding

Muddle de ananasstukjes en Cointreau op de bodem van een mixglas.
Voeg de Vodka en de Ananassap toe.
Roer goed.
Strain het in een gekoeld glas.
Top het glas af met Champagne.
Garneer het met de Maraschino kers.

2: Mimosa

1/2 ounce triple sec orange liqueur
1 1/2 ounces vers sinaasappelsap
3 1/2 ounces gekoelde Champagne
Sinaasappelschijf ter garnering

3: French 75

Het verhaal van de ‘French 75’ gaat terug naar circa 1915 waar ene Harry McElhone het voor het eerst bedacht in de ‘New York Bar’ in Parijs. Het werd vanuit daar meegenomen naar de VS door de terugkerende Luchtmacht piloten die hadden gestreden in WOI. Het werd spontaan een hit in de New Yorkse ‘Stork Club’. De naam van de naam de Cocktail is ontleend aan het Franse 75mm kaliber vuurwapen wat de Fransen destijds gebruikten. Men vond de vuurkracht overeenkomen met de impact van de ‘kick’ van het drankje… Rare jongens die Amerikanen!

In het vroege begin werd de Cocktail weleens gemaakt met Cognac in plaats van Gin. En nu gaat dus de twist om de originaliteit van de ‘French 75’, hoewel de Gin versie de meest gangbare lijkt zijn bij de bartenders. Weer een nadere variant erop wordt bereid met Vodka als spirit, het wordt dan de ‘French 76’ genoemd.

Ingrediënten

1 ounce gin or Cognac
1/2 ounce Cointreau orange liqueur
1/2 ounce Citroensap
Champagne

Bereiding

Schenk de citroensap, Gin en Cointreau in de cocktailshaker met een ruime hoeveelheid ijs.
Shake stevig.
Strain het in een gekoelde Champagneflute.
Vul voorzichtig af met Champagne terwijl je het glas schuin houdt.

4 Raspberry Bellini

De Raspberry Bellini is een variant op de Champagne Cocktail en de Bellini. Het recept waarin Cachaça, de Braziliaanse Rietsuikerrum, de basis vormt en subtiel op smaak wordt gebracht met verse frambozen. Het is Valentijn of het is het niet he 😉 Met zowel een Brut als met een Demi Sec heeft de cocktail een prettige ‘finish’, ondanks het feit dat ze beide een heel ander eindresultaat geven. Uitproberen is hier de sleutel.

Ingrediënten

2 ounces Leblon Cachaça
6 frambozen
Een scheutje limoensap
2 teelepels superfijne suiker
Champagne

Bereiding

Muddle frambozen, de suiker en de limoensap in een cocktailshaker.
Vul de shaker met ijs en voeg de Cachaça toe.
Shake stevig.
Strain de inhoud van de shaker in je Champagneflute.
Top het af met Champagne.

5: Waterloo Sunset

De ‘Waterloo Sunset’ is een verfrissende twist op een aantal andere recepten. We blijven nog even aan het remixen. Ten eerste krijgen we hier een interessante basis van Gin en een Elderflower Liqueur (St. Germain is hier de verkozen liqueur) in een Champagne cocktail die wat weg heeft van een Elderflower Cocktail.

Daarnaast hebben we het “Sunrise” element wat we natuurlijk kennen van de Tequila Sunrise. In dit geval echter is de “rise” afkomstig van de Framboise Liqueur in plaats van grenadine, maar ook ‘Chambord’ kan hier goed dienen als vervanger. Dit is de cocktail waarmee je menig gelegenheid stijlvol zult vieren!

Ingrediënten

2 delen Gin
1 deel Elderflower Liqueur
1/4 deel Raspberry Liqueur
Brut Champagne

Bereiding

Stir de Gin en Elderflower Liqueur met ijs.
Strain het geheel daarna in het glas.
Layer de Champagne en de de Framboise Liqueur met behulp van een barspoon (of schenk over de bolle kant van een theelepel).

 

6: Château Cardillo

De Château Cardillo is een eenvoudige manier om je favoriete Champagne om te toveren als een gelegenheid om wat extra’s vraagt. Of dat nou Valentijnsdag is of Nieuwjaarsavond. Jij weet wanneer dat moment is aangebroken! Aan deze Champagne Cocktail voegen we een klein beetje perensap toe en een heel klein scheutje Chambord of Framboise Liqueur.

Ingrediënten

1 ounce perensap
Een scheutje Framboise Liqueur
Gekoelde Champagne

Bereiding

Schenk de perensap en de Framboise Liqueur in de Champagneflute.
Vul voorzichtig af met Champagne.

7: Valencia Cocktail #2

De Valencia Cocktail was een redelijk populaire cocktail rond de periode 1900, maar heeft sindsdien wat verdrukt geraakt door de concurrentie. Dit recept is zeer eenvoudig, zoals bijna alle Champagne Cocktails, maar is toch heel smakelijk in de mix met Apricot Brandy en sinaasappelsap. Het zijn echter wel de Orange Bitters die het hem doen voor dit recept. De slijter zou een flesje voor je moeten hebben als het goed is.

In zijn tijd stond deze cocktail ook wel bekend als de ‘Valencia Cocktail #1’. Om een ‘Valencia Cocktail #2’ (of Valencia Royale) te maken, en daar gaat het hier om, shake je de Valencia #1 en top je hem af met een droge Champagne.

Ingrediënten

2 oz Apricot Brandy
1 oz Sinaasappelsap
3 dashes Orange Bitters
Orange twist als garnering

Bereiding

Schenk de ingredienten, behalve de Champagne, in de met ijs gevulde shaker.
Shake stevig.
Strain de inhoud in je cocktailglas.
Top het geheel af met de droge Champagne
Garnish with an orange twist.

8: Ruby Port Cocktail

Neem de Champagne Cocktail, vergeet de suiker, voeg wat Ruby Port eneen beetje sinaasappelsap toe en het is feest! Dit is een Champagne Cocktail met net iets meer diepte dan de meeste die je voorbij hebt zien komen. Hij is zalig met Sandeman’s 10 jaar oude Port met vers geperste sinaasappelsap en Korbel Brandy als de basis. Doet het goed bij een feestje met vrienden of bij de gelegenheid waar je je gasten eens echt wilt verrassen met iets speciaals!

Ingrediënten

1/4 ounce Brandy
3/4 ounce Ruby Port
3/4 ounce Sinaasappelsap
4 ounces Champagne

Bereiding

Schenk de ingredienten, behalve de Champagne, in de met ijs gevulde shaker.
Shake stevig.
Strain de inhoud in je Champagneflute.
Top het geheel af met de droge Champagne

9 Forbidden Apple

Ingrediënten

3 dashes Angostura Bitters
0.5 oz Grand Marnier
1 oz Calvados
4 oz Champagne

Garneren met Orange twist

10: Kir Royal

Omdat hij er niet aan mocht ontbreken. Mogelijk is dit de meest voorkomende Champagne Cocktail variant die je in de horeca tegen komt. Misschien wel omdat het zo eenvoudig is om te bereiden.

Laten we dan ook niet ingewikkeld doen met de omschrijving. Je gaat dit maken omdat je niet zoveel tijd hebt mogelijk. Of je hebt behoefte aan makkelijk:

Bereiding

Schenk de Champagne in het glas
Voeg een scheutje Crème de Cassis toe

Voilå

Creëer je eigen stijl en hack de bestaande recepturen. Het komt er over het algemeen op neer dat een Champagne Cocktail een mix is van een liqueur een spirit en een kruidentoevoeging is. Experimenteer, maar ga niet te extreem. Als je je Champagne weg moet gooien omdat het resultaat niet smaakt zou dat echt zonde zijn. Heb je een vraag of een suggestie, deel hem dan gerust. Ik vind het leuk om te horen wat er speelt en om te zien waar ik kan helpen.

Bewaren

Geen reactie's

Geef een reactie