15 jun Cocktail Workshop

Afgelopen week was een gezellig drukke week met cocktail workshops voor ons. We mochten de beleving delen met o.a. KONE CRANES, Schenk voor Warchild en de vrijgezellendag voor Claire bij Restaurant De Zwarte Zwaan in Rotterdam. Bedankt dat je erbij was! En als je meeleest en er niet bij was: Verzamel een aantal vrienden bij elkaar en boek snel een cocktail workshop samen om onderstaande samenvatting zelf te ervaren.

Sfeer

We hebben ontdekt dat de term cocktails uiteenlopende sferen op kan roepen. Elk van deze sferen is het resultaat van alles wat vooraf gaat aan het nuttigen en vooral bereiden van het heerlijke drankje. De omgeving, de muziek, de aantrekkelijke bartender, het mooie glas, de leuke kleurtjes… Herinneringen worden gecreëerd door een samenloop. Hoe handig is het om zelf deze samenloop bewust te kunnen gaan vormen?

Persoonlijke smaakbeleving

Technische gegevens zijn van ondergeschikt belang hebben we ontdekt. Nagenoeg niemand denkt aan een specifiek merk, 25ml van dit of twee lepels van dat. Je hebt ergens een verwachting bij. En aan de hand van hoe de verwachting en de waarneming overeenkomen (of juist verschillen) beoordeel je een smaak. We hebben op school geleerd dat je zoet, zuur, zout en bitter proeft met de smaakpapillen op je tong. Feitelijk proef je met je gehele mond. Speeksel is de transporteur die de verzameling aan smaakprikkels doorgeeft aan de hersenen. Je mond is ook een tastorgaan. Zo nemen we waar of iets ruw of zalvig is en is temperatuur ook van invloed op hoe je de smaak ervaart. Afgekoelde koffie smaakt bitterder dan hete koffie en gesmolten waterijs is zoeter dan wanneer het bevroren is.

In de smaakleer wordt gesproken over:

  • Structuur – Mondgevoel (strak of filmend)
  • Smaakgehalte (hoeveelheid smaak)
  • Complexiteit (smaaknuances)

In een aparte blog ga ik graag wat dieper in op wat deze factoren nou allemaal betekenen voor de persoonlijke smaakbeleving.

Wat hebben we geleerd over cocktails?

  • Een cocktail is een mix van tenminste 2 alcoholhoudende dranken, vaak stijlvol gepresenteerd.
  • Alcohol bestaat al sinds mensenheugenis. Geschreven berichten in recepten dateren van ver voor Christus. Het moet zo gegaan zijn dat per toeval is ontdekt dat bepaalde gewassen en vruchten in fermentatieproces een aparte smaak en/of beïnvloedende effecten hebben. De Arabieren waren meesters in de wetenschap en scheikunde. Zij hebben er dan ook aan bijgedragen dat dit proces van natuurlijke alcoholvervaardiging wereldwijd is onderlegd. Aanvankelijk met een medicinale achtergrond (elixers).
  • De gehele zintuigelijke waarneming draagt bij aan hoe wij smaak verwerken. Met name de neus speelt een belangrijke rol. Houd hiermee rekening bij je garnering (een parasol en een papegaai doen voor je reukzintuig dus niets).
  • De bereidingsmethoden: Shaken – Stirren – Builden – Muddlen – Blenden – Layeren

 

Elk vak kent zijn eigen gereedschappen. Een cocktailbartender gebruikt onder andere deze. Ken je ze nog?

  • Boston Shaker (tin +mixing glass)
  • Strainer + fine strainer
  • Barspoon
  • Jigger
  • Muddler

 

  • We hebben schenkers gebruikt waarbij de straal drank niet wordt onderbroken. Dit heet een ‘free pourer’. De eigenschap van een ‘free pourer’ is dat hij 10 ml per seconde drank vrijgeeft, mits de fles verticaal gehouden wordt tijdens het schenken (recht omhoog, recht omlaag). Nu kun je zelf de sterkte van je drankje bepalen. De ‘bubbles-‘ of ‘monkeymethode’ helpt je om hiermee een stabiele schenkmaat te hanteren.
  • Zorg altijd voor ruim voldoende ijs wanneer je met cocktails aan de slag gaat. De voorraad dranken is ongekoeld. Veel ijs zorgt voor minder snel smelten.
  • Een alcholvrije cocktail zal op een menukaart omschreven staan als een ‘virgin’. Bestel een virgin als je geen alcohol wilt gebruiken. Vaak net zo lekker!
  • Een cocktail uit de blender is een ‘Frozen’ cocktail. Dus een ‘Frozen Margarita’ of een ‘Frozen Strawberry Daiquiri’ krijg je dan. Hoor ik daar iemand ‘Slush Puppie’ roepen?
  • Blijf als je begint dicht bij de basis en klassieke recepturen. Houd het zo puur mogelijk. Alle blanke spirits 40%+ lenen zich hiervoor. Met likeuren wordt het al wat lastiger omdat deze veel smaaktoevoegingen bevatten. Creëer zelf je smaakmakers door het gebruik van verse aromaten. Door (eindeloos) te variëren met de bestanddelen krijg je vanzelf het resultaat wat bij je verwachting of behoefte past.
  • Werk schoon en overzichtelijk. Maak tijd voor een glimlachje.
  • Gebruik je gezonde verstand. Een bewuste genieter is een grotere genieter. Dus: “Make it a night you won’t forget, not one you can’t remember.”

Deel dit!

Als je deze info handig vindt, deel hem dan gerust. Je kan er iemand anders misschien ook blij mee maken!

De foto’s zijn gemaakt door Marielle Ruizeveld.

Geen reactie's

Geef een reactie